Ve dnech 29. 3. 2022 a 30. 3. 2022 se v Pardubicích na půdě Střední průmyslové školy potravinářské konala celostátní soutěž „Pekař Junior 2022“ pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů České republiky.
Soutěžilo celkem 10 studentů pekařského řemesla. Studenti i jejich doprovod reprezentovali různé kraje České republiky.
Naši školu reprezentoval Matěj Tošovský z 2. K. Soutěž nebyla lehká, vyrábělo se celkem dva dny. Odborná porota posuzovala vzhled, objem, hmotnost, vůni a chuť výrobků. Dále byla u všech účastníků hodnocena zručnost, příprava a pořádek při práci.
Zajímavou součástí soutěže bylo pletení housek na čas.
Soutěžní výrobky:
- Vánočka 460g / kus 2 druhy pletení
- Dožínkové koláče 400g
- Koláče 100g 4 druhy
- Běžné pečivo – pletýnky na čas a ručně svinuté rohlíky
- Více-zrnné pečivo-3 druhy /30 kusů
- Chléb min. 40% / 60 %
Matěj Tošovský vše výborně zvládl. Po sečtení všech bodů se Matěj Tošovský umístil na šestém místě.