Odborný výcvik – gastronomických oborů /ODV/
OBOR 65-51-H/01 Kuchař - číšník
ŠVP - Gastronomie pro život - Kuchař
ŠVP - Gastronomie pro život - Kuchař, číšník
ŠVP - Gastronomie pro život - Číšník, barman
ŠVP - Gastronomie pro život - Kuchař, cukrář
Školní pracoviště
Teplice nad Metují, Střmenské podhradí 220, v současné době (od 1. 9. 2023) probíhá výuka v penzionu Severka na adrese Střmeské podhradí 183
Trutnov, v hotelu Adam, Havlíčkova 10, 54101 Trutnov - Vnitřní Město
Pracovní oblečení
Na obsluhu:
Chlapci: bílá košile s dlouhým rukávem, černé společenské kalhoty, černé polobotky, černé ponožky, černý motýlek, vínová polokošile s logem školy
Dívky: bílá košile s dlouhým nebo tříčtvrtečním rukávem, černá tesilová sukně v délce ke kolenům, punčochové kalhoty tělové barvy, černá obuv s nízkým podpatkem /klínkem/ , vínová polokošile s logem školy
Doplňkem k pracovnímu oděvu je příručník /bílý plátěný ubrousek 40 x 40 cm/.
Do kuchyně, pekárny, cukrárny:
Chlapci: bílý rondon, bílé kalhoty, bílá zástěra, kuchařská čepice puchýř, zdravotní protiskluzová pevná obuv
Dívky: bílý rondon, bílé kalhoty, bílá zástěra, kuchařská čepice puchýř, zdravotní protiskluzová pevná obuv.
Pořízení pracovního oblečení
Žákům škola oděvy nehradí. Každému žákovi hradíme pouze jeden kus oděvu. Kuchařům, pekařům a cukrářům rondon s logem školy a servírkám a číšníkům vínovou polokošili s logem školy. Během září zjistíme od žáků velikosti a žákům předáme.
Kontakty na pracoviště praktického vzdělávání
Pracovní doba žáků:
1. ročník |
5,5 hodiny |
2. ročník |
7 hodin |
3. ročník |
7 hodin |
Do pracovní doby není počítána povinná třicetiminutová přestávka na hlavní jídlo. Žáci mohou pracovat o sobotách, nedělích, svátcích i prázdninách, pokud je jim náhradou uděleno na pracovišti volno v pracovní dny. Škola si vyhrazuje právo měnit pracoviště v průběhu školního roku z organizačních důvodů, nebo když to vyžaduje odborný růst ve zvoleném oboru. Pracovní dobu určuje učitel odborného výcviku/ instruktor podle potřeby provozu v souladu se školskými předpisy.
Žák je povinen na pracovišti denně odebírat stravu.
Žák dochází na pracoviště předpisově oblečený, čistý, s upraveným zevnějškem, nehty na rukou musí být krátce ostříhané, nenalakované (vyhláška č. 137/2004 Sb.), povolené nejsou ani gelové nehty. Na pracovišti odborného výcviku musí mít žák platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství.
V souladu s Metodickým pokynem k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí a žáků
ve školách a školských zařízeních čj.: 37014/2005-25, čl. 11 odst. (3) musí žák při odborném výcviku odkládat na určené místo ozdobné předměty a jiné předměty, jako náramky, náušnice, náhrdelníky, prsteny, ozdobné kroužky aj. Žák se bez odložení uvedených předmětů odborného výcviku nesmí zúčastnit.
Škola nabízí žákům odborné kurzy, které jsou lektorovány odborníky z provozu.
Baristický kurz, barmanský kurz, kurz studené kuchyně, barmanský flairový kurz.
PRO INSTRUKTORY
FORMULÁŘE:
KARTA EVIDENCE OV_1_STRANA, KARTA EVIDENCE OV_2_STRANA, HLÁŠENÍ A HODNOCENÍ, OSNOVA PRACOVNÍHO DNE ŽÁKŮ, POLOLETNÍ KLASIFIKACE, ROZVRŽENÍ PRACOVNÍ DOBY ŽÁKŮ, ŠKOLENÍ O BEZPEČNOSTI PRÁCE, ŠKOLENÍ O POUŽÍVÁNÍ NEBEZPEČNÝCH LÁTEK, TAHÁK PRO INSTRUKTORA ZÁZNAM ŠKOLNÍ ÚRAZ