Odborný výcvik potravinářských oborů
Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství
Od 1. července 2023 vstoupila v platnost novela zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, která s účinností od 15. července 2023 ruší zdravotní průkazy.
Kalendář cyklů
Kontakty na pracoviště odborného výcviku
Odborný výcvik pro obory cukrář a pekař
Cukrář - probíhá ve školní cukrárně, Úpická 160, 541 01 Trutnov (sklepní prostory Domova mládeže)
pod vedením učitelky odborného výcviku Andrey Pichové a Terezy Ševcové kontakt 736 664 016
Pekař - probíhá ve školní pekárně, Palackého 85, 541 01 Trutnov, (dílna je umístěna v bývalé pekárně Wlotzko, nedaleko Krakonošova náměstí)
pod vedením učitele odborného výcviku Vladimíra Petra kontakt 724 896 156
Pracovní oděvy
informace o pořízení pracovních oděvů najdete zde
Pracovní doba žáků:
1. ročník |
6 hodin |
2. ročník |
7 hodin |
3. ročník |
7 hodin |
Do pracovní doby není počítána povinná třicetiminutová přestávka na hlavní jídlo. Žáci mohou pracovat o sobotách, nedělích, svátcích i prázdninách, pokud je jim náhradou uděleno na pracovišti volno v pracovní dny. Škola si vyhrazuje právo měnit pracoviště v průběhu školního roku z organizačních důvodů, nebo když to vyžaduje odborný růst ve zvoleném oboru. Pracovní dobu určuje učitel odborného výcviku/ instruktor podle potřeby provozu v souladu se školskými předpisy.
Žák je povinen na pracovišti denně odebírat stravu.
Žák dochází na pracoviště předpisově oblečený, čistý, s upraveným zevnějškem, nehty na rukou musí být krátce ostříhané, nenalakované (vyhláška č. 137/2004 Sb.), povolené nejsou ani gelové nehty. Na pracovišti odborného výcviku musí mít žák platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství.
V souladu s Metodickým pokynem k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí a žáků
ve školách a školských zařízeních čj.: 37014/2005-25, čl. 11 odst. (3) musí žák při odborném výcviku odkládat na určené místo ozdobné předměty a jiné předměty, jako náramky, náušnice, náhrdelníky, prsteny, ozdobné kroužky aj. Žák se bez odložení uvedených předmětů odborného výcviku nesmí zúčastnit.
Tématické plány
Pekař Cukrář
1. ročník pekař 1. ročník cukrář
2. ročník pekař 2. ročník cukrář
3. ročník pekař 3. ročník cukrář
Pro instruktory
Potřebné formuláře a informace najdete zde, úplně dole.