Workshop byl uskutečněn v rámci projektu “Překračujeme hranice”. Od budovy školy v Teplicích nad Metují jsme vyjeli v ranních hodinách a hned po příjezdu do polského města Jelenia Góra na nás v místním kulinářském studiu čekali polští studenti s prvním úkolem. Společně a za odborné pomoci šéfkuchaře Michala Matuszewski se vařila polévka - červený bořšč na kvásku ze žitného chleba a tradiční sladký vánoční polský pokrm pšeničná kutia s ořechy a medem. Po uvaření a ochutnávce všech dobrot jsme přejeli do hotelu Mercure do centra města Jelenia Góra, kde bylo zajištěno ubytování a společný oběd. Odpoledne nám polští hostitelé připravili terénní hru na nedalekém zámečku Lomnica, kde žáci hledali starý recept na regionální kyselou polévku nazvanou krkonošské kyselo - žurk. Po náročném dni jsme využili k aktivnímu odpočinku hotelový bazén a těšili se na další den. Ten nám začal vydatnou snídaní připravenou formou nabídkových stolů. Dopoledne nás opět čekalo vaření v kulinářském centru. Tentokrát jsme připravovali makovec z křehkého kynutého těsta a pstruha se zeleninou pečeného v pergamenu. Žáci měli za úkol spolupracovat v česko - polských dvojicích. Domlouvání bylo někdy trochu obtížné, ale většina to vzala s humorem. Odpoledne nás lektorka seznámila s tradičními světovými pokrmy a vysvětlila, čím je snídaně důležitá pro náš životní styl. Dnešní den se nesl v tradici, která se váže v Polsku k postnímu období před Velikonocemi, a je nazván tučný čtvrtek, „takže jezte a pijte, co hrdlo ráčí a hlavně koblihy s náplní z růže. Dobrou chuť!“
Poslední den jsme se probudili do studeného rána. A hned po snídani následoval odjezd autobusem do vesnického komunitního centra v Pilchowicích, kde jsme vařili ,,žurk“ neboli krkonošské kyselo. Pobyt v městě Jelenia Góra bylo příjemné zakončit v prostorách učeben partnerské školy, a poté už hurá domů. Všichni se moc těšili, ale jak se vyjádřili naši žáci: “ Užili jsme si to.......”.
Třída 1.G
Bc. Pavlína Kašparová, třídní učitelka
Mgr. Dagmar Vaňková, učitelka gastronomických předmětů