Žáci ověřovali své dovednosti při Gastrodni

Pracoviště v Teplicích nad Metují se v pátek 26. 01. 2024 otevřelo veřejnosti při tradiční akci s názvem Gastroden.

Návštěvníků se ujali v rolích průvodců žáci nástavbového studia. Prošli s nimi prostory školy – teoretické i praktické výuky a domova mládeže. Škola se pochlubila nově zrekonstruovaným předsálím s barem.

V tento den škola vyhlásila pro své žáky tři soutěže. Žáci druhého ročníku oboru Kuchař-číšník se účastnili disciplín dle své profilace. Číšníci, barmani míchali dvě porce krátkého a dlouhého koktejlu dle své receptury. Kuchaři připravovali salát vhodný na dopolední svačinu podle vlastní receptury s tím, že operativně museli zakomponovat nějakou ze surovin odtajněných těsně před začátkem soutěže. Žáci druhého ročníku oboru Gastronomie, letošní maturanti, se výborně zhostili úkolu přípravy slavnostních tabulí dle vylosovaných témat. Návštěvníci mohli hlasovat, která z nich se jim nejvíce líbila. Výsledky jsou uvedeny na konci článku.

Během prohlídky bylo možné ochutnat různé druhy káv, sledovat přípravu kávy v džezvě a  flambování palačinek. Tyto dovednosti představovali žáci oboru Hotelnictví. Ke kávě na sále školy byly podávány zákusky a koláče, které vyrobili žáci oboru Cukrář a Pekař v Trutnově. Žáci prvního ročníku nástavbového studia prezentovali zdravou stravu a ukázali, že i zdravé pokrmy mohou být velmi chutné. V roce 2023 proběhly pracovní stáže žáků v Itálii, proto zde byly prezentovány a zároveň i degustovány italské pokrmy a míchané nápoje. Během ochutnávky mohli hosté zhlédnout fotografie z již zmíněných stáží v Dolomitech či Sardinii.

Obory, které škola vyučuje v Trutnově jako jsou Truhlář, Tesař, Zedník, Instalatér, Pekař a Cukrář, měly na Gastrodni také své zastoupení, aby případní zájemci o studium dostali kompletní informace. Například cukrářky zde učily zdobit perníky a modelovat růžičky z mandlové hmoty.

Kromě gastronomického vybavení byly k vidění také digitální technologie, se kterým se učí naši žáci pracovat nejen v hodinách informatiky. Například brýle na virtuální realitu, se kterou se ocitnete kdekoliv na Zemi, 3D tiskárny, robotická sada s herním polem. Kdo chtěl, mohl se nechat vyfotit a zaslat si digitální fotografii, kde vybrané pozadí upravila umělá inteligence.

Závěrem posílám poděkování všem zúčastněným: pedagogům a žákům za přípravu a organizaci, odborné porotě za objektivní hodnocení, Martinu Novákovi a Janu Péterovi za komentování odborných soutěží a všem ostatním, kteří se přišli na to všechno podívat.

Ing. Renáta Vajsarová, zástupkyně ředitelky pro Teplice nad Metují

Výsledky soutěží

Příprava míchaných nápojů před hostem

(odborná porota: Mgr. Soňa Jansa Šrůtková, Mgr. Radka Mikundová, Václav Štrof)

1.       Julie Kocková

2.       Jolana Čonková

3.       Matěj Netík

Příprava studených svačinových salátů

(odborná porota: Bc. Lenka Musilová, Radek Kubát, Petr Němeček)

1.       Matyáš Voborník

2.       Hasynets Dmytro

3.       Heinzel Filip

Zvlášní cena poroty – Lokvenc Adam a Morávek Matěj

Příprava slavnostně prostřeného stolu

(odborná porota: Ing. Petra Jansová, Mgr. Soňa Jansa Šrůtková, Mgr. Radka Mikundová, Ing. Renáta Vajsarová)

1.       Kovaříček Patrik (vánoční)

2.       Trejtnarová Adéla (Halloween)

3.       Nosál Adam (podzimní)

 Cena veřejnosti – Tadeáš Vlček (téma Ferragosto)