Od 5. října se na 3 dny žáci učebního oboru kuchař a nástavbového oboru Gastronomie zúčastnili praktického pobytu v Polsku. Celá akce byla zaměřená na podkrkonošskou kuchyni z polské strany. První den žáci nezaháleli a šlo se vařit. Hned v úvodu si zkusili připravit vepřovou panenku s houbovou omáčkou a koprem a bramborovými noky – neboli „kopýtky“, jak jim v Polsku říkají – jako přílohou. Po kuchařském kurzu jsme se ubytovali v místním hotelu v Jelení hoře a pokračovali výletem do Paláce Lomnica, kde spolu s polskými žáky ti naši hledali starý tradiční recept na Žúrek.
Druhý den jsme vydatně posnídali a vydali se opět vařit. Tentokrát bylo na programu jedno vegetariánské jídlo s dezertem. Žáci obratně zvládli místní Kaszoto a pečená jablka s drobenkou a vanilkovou zmrzlinou a odpoledne mohli pokračovat přednáškou o světových snídaních. V rámci přednášky měli možnost změřit svou tělesnou stavbu s paní přednášející dietoložkou. Navečer pak všichni zaslouženě odpočívali v bazénu a na pokojích hotelu.
Poslední den byl jen výletní. Po snídani jsme si sbalili věci z hotelu a vyrazili na prohlídku výrobny sýra. Žáci měli možnost ochutnat různá mléka a ochutnat nespočet sýrů. U toho si poslechli zajímavosti o samotné výrobě sýra. Celý výlet jsme zakončili obědem v nedaleké krčmě a jeli jsme domů.
Jakub Mikunda